Linköpings motorstadion

Har du besökt Linköping någon gång och då även Linköpings Motorstadion? Kanske du bor och jobbar som elektriker i Linköping och har full koll redan. Om inte, så ska jag berätta lite mer om detta ställe.

Linköpings motorstadion kallas även för Sviestad. Detta är en motorsportanläggning så väl som en trafikövningsplats som ligger strax utanför Linköping. Anläggningen i sig ägs och drivs av Linköpings Motorsällskap.

På denna anläggning finns det banor för flera olika typer av motorsporter. Bland annat motocross, banracing/roadracing, speedway, trial, enduro, rally, rallycross, karting och radiostyrd bilsport.

Lite historia

Linköpings Motorsällskap går tillbaka så långt som till 1925, då ett gäng motorentusiaster samlades och bildade en motorklubb som då döptes till Linköpings Motorcykelklubb. Kort tid därefter valde man att byta namn till Linköpings Motorklubb. Man körde klubbens första tävling redan allra första året. Denna tävling var då en landsvägskörning med motorcykel.

1936 anslöt man sig till Sveriges motorfederation. 1945 påbörjade man förberedelser för att bygga en motorstadion vid Kärnavägen. I mars samma år firade man 20-årsjubileum med en fest på Storan.

Under åren som kom så byggde man vidare på motorstadion, läktare tillkom, så väl som belysning så att man kunde köra tävlingar på kvällen. Man anordnade flera olika typer av motortävlingar under åren som gick.

1954 slog man publikrekord, då det kom över 12 000 personer för att se på kontinentalfinalen i speedway-VM. 1995 firade man 70-års jubileum, med en mängd stora arrangemang så som VM-deltävling i enduro, MCHK:s 30-årsjubileum, deltävling i VM-serien i speedway, SM-final i roadracing samt att man hade en hel motorsportvecka.

16 Nov 2021