Hur vanligt är det med skador i motorsport?

Motorsport är ett ganska stort begrepp och att slå ihop dem alla och få fram någon slags statistik på skador är ingen enkel sak. Så istället så kollar vi in 2 hjul vs 4 hjul (eller fler) och jämför dem lite med varandra. 

Sport på fyra hjul

Här är det faktiskt förvånansvärt få som skadar sig. De allra flesta skador inom bilsporter sker faktiskt i verkstaden. Självklart händer det saker på banorna med krascher i en F1-tävling, en voltning i ett rally eller en storkrock i folkrace men förarna är så pass skyddade att de nästan aldrig skadar sig allvarligare än en stukad tumme eller nackspärr. Det är nog långt fler som hamnar på sjukhus i en sjukhusmöbel från https://swemed.se/ på grund av att de skadar sig i hemmet än genom bilsporter. 

Sport på två hjul

Här är det mycket vanligare med skador på förare och det är inte så konstigt. På en motocross (som man ser på bilden) eller en endurohoj så är man rätt så oskyddad och det körs på ojämnt underlag med kast och täta omkörningar. Roadracing har lika oskyddade förare men där sker det faktiskt färre olyckor än inom motocrossen. 

Motorsporten med störst antal skador per år

Motorcykelsporter har ungefär 85 allvarliga olyckor per 1 000 förare och år och de allra flesta av dem sker på speedwaybanorna. Men, det är säkrare att köra både rally, roadracing eller andra motorfordon än det är att rida eller spela handboll som her betydligt fler skadade utövare årligen. För att inte tala om kampsport som leder ligan över skadade idrottare. 

21 Nov 2020