Sugen på att köpa motorcykel?

Går du och drömmer om en egen mc? Inte så konstigt kanske nu när det är sommar och högsäsong för just båge! Men, så var det ju det där, ska det vara ny eller begagnad, ska det vara en sporthoj, touring eller custom. Är du nybörjare eller erfaren? Det kan vara bra med lite råd på vägen.

Nybörjare eller erfaren?

Det finns en mängd olika mc-modeller att välja mellan. Mycket handlar om tycke och smak, men är man nybörjare är det bra att välja en mc som är lättmanövrerad och har en låg vikt. Sedan är det bra att även fundera på hur och när du ska köra. Det är exempelvis stor skillnad om den ska användas för daglig pendling till och från jobbet eller om det ska vara en långfärdshoj till semestern. Underlaget du ofta kör på avgör det med. 

En sak som kan begränsa ditt val av motorcykel är så klart vad du har för typ av körkort. 

Köpa begagnat eller nytt?

Det finns fördelar och nackdelar med båda delar så klart, precis som med allt annat. En begagnad mc kostar ofta mindre, men kan komma med en del fel, särskilt om du köper privat. Om du vill satsa på begagnat så är det bra att gå via en återförsäljare eftersom man då vet att proffs har gått igenom hojen och att viss garanti följer med.

Se inte bara på vad motorcykeln i sig kostar utan kontrollera även dess ungefärliga försäkringspremie. Det skiljer nämligen stort mellan olika modeller och olika försäkringbolag.

 

1 Jul 2020