Tips för att köpa första bilen

Efter bostad så är bilen en av de större investeringarna man gör i livet. Är det att köpa bil för första gången man ska göra så kan man känna sig osäker. Det finns en del råd då som du kan ta till dig. 

Det första du ska göra är att sätta en budget. Det för att täcka in samtliga kostnader förknippade med bilköpet.

Gör en budget med alla bilkostnader så som bränsle, skatt, försäkring, parkering. Kom även ihåg att ha en buffert för service och reparationer.

Du behöver även fundera på behover du har. Är det stora utrymmen som är prio, eller ska det vara en snabb, billig bil? Vad du använder den till är det som avgör vad för modell av bil du behöver.

Vad kostar det att köpa bil?

Bilar kostar inte bara själva inköpspriset, utan det är även annat som kommer att kosta pengar. Det är besiktning, service och ibland reparation. Därtill ska det bytas däck, det är skatt samt försäkring. Stirra dig inte blind på bränsleförbrukningen, den behöver inte vara den största utgiftsposten i din bilbudget. För nyare bilar är värdeminskningen den överlägset största kostnaden för att ha bil, äldre bilar är generellt billigare att äga men kräver också oftare reparationer.

Begagnade bilar finns i stora mängder på de flera annonssajter på nätet. Du kan välja att köpa bilen privat, eller genom en bilhandlare.

Det kan vara lite dyrare att köpa bil hos en bilhandlare än vad det är av en privatperson, men det kan vara tryggare. Köp hos handlare täcks av konsumentköplagen, som omfattar ursprungliga fel på bilen även om tillverkarens nybilsgaranti gått ut.

Hur finansierar jag ett köp av bil?

Det går att finansiera ditt köp av bil på olika sätt. Ett sätt är att spara tills du har råd. Annars finns det banker, bilhandlare och låneinstitut som kan hjälpa till med lån. Alternativt att du tar hälften lån och sparar till hälften. 

En sak att tänka på då du ska köpa bil är att inte falla för första bästa bil. Gör bra med research och känn efter innan du bestämmer dig. En tumregel är att skicket spelar större roll än åldern och årsmodellen.

Kolla skicket

När du hittat en bil du är intresserad av så är det bra att bilda dig en uppfattning om såväl det allmänna skicket som dess köregenskaper.

  • Lyssna på hur motorn låter. Det ska inte finnas några onormala ljud eller vibrationer, motorn ska svara jämnt vid gaspådrag, och en bil ska aldrig läcka olja.
  • Hur tar bromsarna? Bilen ska inte dra snett eller skaka vid inbromsning.
  • Interiör och exteriör. Titta efter bucklor och skador längs karossen. Syna även inred­ningen. En hel och ren bil utan obehagliga dofter bevarar sitt värde bäst.
  • Rost? Kolla alltid skärm- och dörrkanter och ställen som är utsatta för smuts och saltangrepp. Väldigt få skador täcks av rostskyddsgarantin, som i princip är värdelös.
  • Kontrollera att all elektronik fungerar som den ska. Repara­tioner av AC, elhissar, elspeglar och ljudanläggning kan kosta många tusenlappar.
  • Kolla däcken. Mönsterdjupet för sommardäck bör vara minst 3 millimeter.

Sen, se till att gå på din magkänsla är det är dags att genomföra köpet. Om något känns fel, går det alltid att avbryta.

28 Oct 2020